Roze materie onder de loep

05:11 / /


Het brein is het meest complexe orgaan in het lichaam. Het orgaan is verantwoordelijk voor ons vermogen te denken, emoties te uiten, te bewegen, te dromen en last but not least ons brein is verantwoordelijk voor ons koopgedrag. Deze anderhalve kilo wegende rose massa is in te delen in 3 door evolutie aangelegde hersenlagen.

NEOCORTEX

Wanneer mensen denken aan het brein ziet men waarschijnlijk een gebobbelde roze massa voor zich. Deze bobbels, de neocortex, verantwoorden 2/3 van de grote van het brein en zijn nodig bij hogere functies als redenatie, plannen, verbeelding en logisch denken. Het geeft ons de mogelijkheid het verleden te herinneren en de toekomst te plannen. Hier zit ook onze wilsfunctie en ons zelfbewustzijn ofwel het vermogen om niet overgeleverd te zijn aan onze dierlijke instincten. Deze cortex kan op twee manieren worden ingedeeld.

1. De verdeling in 4 kwabben. De frontaal kwab (frontal lobe), helpt controle te brengen over de ‘skilled’spierbewegingen, stemming, plannen maken voor de toekomst, doelen en prioriteiten stellen. De slaapkwab (temporal cortex) waar gehoor, geheugen en taalfuncties worden verwerkt. De kwab is ook bezig met emotionaliteit, stabiliteit en creativiteit. De achterhoofdskwab (occipital cortex) die helpt bij het verwerken van visuele informatie. En nummer vier is de wandkwab (parietal cortex) waar signalen verwerkt worden met betrekking op temperatuur, tast, gevoel en beweging. Dit is tevens het gebied waar lezen en rekenen verwerkt wordt.

2. De verdeling in de rechtse en de linkse hemisfeer. De rechter hemisfeer bevat een relatief grote hoeveelheid witte massa waarmee verbindingswegen tussen zenuwen gelegd worden. De rechterhelft is; toegepast, intuïtief, ruimtelijk, impulsief, artistiek muzikaal en creatief. Het is de plek waar informatie aankomt om na verloop van tijd naar de linkerhelft te verhuizen. Hier is relatief meer grijze massa wat staat voor het aantal aanwezige cellen. Dit deel van de hersens is verantwoordelijk voor analyse, logica, structuur, rekenen, lezen en analyse.



LIMBISCH SYSTEEM

De cortex is nauw verbonden met de meer primitieve delen van de hersenen, zoals het lymbisch systeem, waar zich onder meer angst en agressie bevinden. Dit emotionele deel van het brein labeld gedragingen als positief of negatief . Hierdoor kunnen gewoontes worden aangeleerd op basis van beloning of bestraffing. Het is de plek waar onze emoties (bang, boos, bedroeft en blij) en de emotionele reacties van ons lichaam vandaan komen. Dit systeem reageert zeer snel en min of meer onbewust.

NEURALE BASIS

De neurale basis, ofwel het reptielenbrein, bestaat uit de hersenstam en de kleine hersens. Het is de instinctieve basis voor elk handelen en bepaald basale basis functies voor overleving zoals eten, drinken, ademhaling, hartslag, lichaamstemperatuur, evenwicht slapen.

De samenwerking tussen deze drie systemen zorgt er dan ook voor dat beslissingen en acties vaak gebaseerd zijn op een mengeling van gevoel, verstand en instinct. Hieronder vind u twee filmpjes ter verduidelijking van bovenstaande materie, roze materie.



De werking van het brein




Opbouw van het brein

0 reacties:

Een reactie posten